Een behangdier, maar niet op de muur

behangdier hond op hardboard met acryl schildering

Behangdier hond op hardboard, met schildering in acrylverf

Je wilt graag een behangdier maar je muren zijn niet geschikt voor behang. Of je plakt liever niets op de muur.  De oplossing hiervoor is om het behangdier op te plakken op een stuk hardboard of op een schildersdoek. Het leuke hieraan is dat je gelijk een leuke achtergrond kunt maken!
In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen met het ‘behangbeest hond’.
Deze kun je bestellen op: www.mooiedingenenzo.nl/schermwinkel.html

Neem een stuk hardboard (ik gebruikte een stuk van 77 X 53 cm) en grond de gladde kant met gesso (kun je kopen bij een hobby/kunstschilderwinkel) of met grondverf. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond meer grip heeft.
Als je een schildersdoek neemt hoef je deze niet eerst te gronden.

 

Geef het hardboard een kleur, in dit geval koos ik voor half groen, half blauw. Ik had eerst het paneel helemaal groen geverfd maar dat vond ik toch wel heel erg groen. Gebruik acrylverf op waterbasis. Laat de verf nu  goed drogen.

 

 

Leg daarna de hond eerst los op het paneel om te bekijken hoe je hem wilt plaatsen. Bij de hond zit een foto en beschrijving zodat duidelijk is hoe je de onderdelen moet leggen.
Ik geef vaak met dunne potloodmarkeringen op het paneel aan waar de onderdelen moeten komen.

 

hondenkopJe kunt de hond een andere ‘gezichtsuitdrukking’ geven door de oren, onderkaak en het oog anders neer te leggen. Ook de plaats van de pupil in het oog is van belang!

 

behanglijmPlak nu de onderdelen 1 voor 1 op. Gebruik hiervoor behangerslijm. Bij het minibehangdier hond zit een zakje met voldoende behangerslijm. Dit moet je aanmaken met 1/4 liter koud water. Smeer de onderdelen ruim in met een kwast. Overtollige lijm gelijk afvegen met een doekje. Wrijf met je hand, een doekje of een kleine roller de onderdelen goed vast. Wrijf bij de grotere stukken vanuit het midden en wrijf eventuele luchtbellen zo naar buiten toe weg.
Het oog en de neus zijn van plakplastic en die plak je als laatste op.

Behangdier Tekel op hardboardEn klaar!
Je kunt, als je wilt,  de achtergrond nu nog verder bewerken. Ikzelf heb er een bloemetje ingeschilderd en wat grassprieten, zie de afbeelding helemaal bovenin dit artikel. Bovendien heb ik het gras nog wat levendiger gemaakt door het groene vlak met een kleinere kwast en een iets donkerder tintje groen te bewerken.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *